sábado, 29 de enero de 2011

Taxa d’alfabetització d’adults...

Ara veurem el comentari d’un mapa que tracta de la taxa d’alfabetització d’adults arreu del món, encara que, falten moltes dades referents a diferents països, com molts europeus, tots els nord americans, un parell d’africans, Australià, Nova Zelanda i Japó. Per tant la majoria de països desenvolupats, que podem dir que tenen que tenir un nivell d’alfabetització més alt, no surten representats.



Aquest mapa el podem trobar al següent enllaç: http://hdr.undp.org/es/datos/mapa/
Segons la informació que ens ofereixen sobre aquest tema podem distingir una sèrie de països segons el seu grau d’alfabetització.

A primera vista veiem que els països més alfabetitzats son els Europeus, encara que no trobem dades de tots, especialment Europa de l’est, Rússia i alguns països de l’oest d’Àsia propers a la frontera europea, Uruguai i Argentina també apareixen amb un alt nivell d’alfabetització.

En un segon nivell trobem els demés països Americans, pocs països Europeus com Portugal i ja comença aparèixer algun africà. Però on es troba aquest nivell concentrat a Àsia, principalment a Xina i als països que es troben davall, a demés dels països d’Oceania.

Els dos últims nivells comparteixen territori ja que principalment es troben a Àfrica i al Sud-Oest asiàtic. Que son els països menys desenvolupats.

Com a conclusió podem dir que pot ser difícil fer una valoració ja que falten dades dels principals països desenvolupats. Però ens pot ser útil per valorar la situació dels països en un segon pla mundial.

Podem dir que  hi ha diferents factors que afecten a l’alfabetització de cada país, com el grau de desenvolupament, el tipus de societat i la seva administració.

El cas de Xina per exemple ens pot aportar informació interesant, ja que es un país industrialitzat i amb un gran nombre de població, però frenat per el regim autoritari administratiu que te la seva societat, que exerceix de fre en moltes coses com la educació i el nivell d’alfabetització.

I altres casos que ens poden sorprendre son, per exemple, Portugal on a causa d’una difícil i inadequada divisió de valors en la llegenda, veiem que esta en un nivell inferior d’alfabetització que altres països europeus, encara que el valor que representa es bastant alt.

La font d’aquestes dades amb les que s’ha fet el mapa provenen de HDRO. (http://hdr.undp.org/en/)

No hay comentarios:

Publicar un comentario