miércoles, 22 de diciembre de 2010

L'evolució de la SIDA..

El mapa següent tracta de l'evolució que ha tingut el Sida en el període entre els anys 1980 i 2007 en tot el món.

És un mapa interactiu que ens permet veure la seva evolució al llarg dels anys i el podem veure a la pagina de GAPMINDER.


Observant el mapa ens adonem que al principi de la sèrie els casos de Sida eren fets bastant extraordinaris, trobem que en molts països no apareix representada aquesta variable en els anys 1980.  Com és el cas del sud-est asiàtic. Això ens fa pensar que no es coneixen dades de la presencia d'aquests casos en aquests anys, però veiem que, més endavant, quant apareixen representats, sobre l'any 1985, apareixen com a valor molt baixos i poc a poc van augmentant, així ens fa veure que no hi havia casos de Sida però que poc a poc van anar apareixent.

Trobem un creixement d'aquesta infecció de transmissió sexual molt constant a tot el món, però es poden destacar una sèrie de casos que son extremadament visibles, com es el cas de:

1.            La zona sub-Sahariana, on trobem que existeix una gran presencia en constant augment descomunal d'aquesta malaltia. Aquest augment es frena a l'any 98, mes o menys, on diversos focus sofreixen una certa disminució.

2.            El cas de l’Índia on trobem un altre gran focus que apareix i augmenta desorbitadament a l'any 1990, creixent a una gran velocitat, passat l'any 2000 es veu una petita reducció del volum de casos d'aquesta malaltia.

3.            Altres casos amb volums considerables però no tan exagerats com els casos anteriors son: els Estats Units, Brasil, Rússia, China, Thailàndia i Ucraïna. Molts d'aquests no apareixen al mapa fins als anys 90, son pocs els que si que apareixen anteriorment com els Estats Units i Brasil.

Les reduccions visibles en el volum dels focus representatius d'aquesta malaltia de transmissió sexual es deu principalment a l'adopció de politiques de conscienciació per part de les societats, fomentant l’ús de mètodes anticonceptius. Encara que el seu efecte no es tan radical com es desitja almenys es fa visible la seva aplicació.

Per concluir podem dir que el Sida principalment es dona en països poc desenvolupats, com es el cas dels sud-saharians, però els països desenvolupats no es queden enrere i cada cop existeix menys diferencia entre els valors referents als casos de Sida de països desenvolupats i països subdesenvolupats.

Podeu observar el gràfic interactiu aquí . 


No hay comentarios:

Publicar un comentario