lunes, 20 de diciembre de 2010

Edat de casament..

A continuació veurem un gràfic que mostra l'evolució de l'edat de casament i el nombre mitjà de fills per dona en cada país del món. La sèrie històrica comença en l'any 1800 i arriba fins l'any 2005. A l'hora d'observar els països en els primers anys de la sèrie ens adonem de que no consten tots, faltes dades referents a molts països a mesura que anem retrocedint en el temps, no es fins a finals del segle XX que apareixen gairebé tots.

Les gràfiques han estat extretes de la pàgina web gapminder.




Fixant-nos en el gràfic principalment podem dir que l'edat de matrimoni, al principi de la sèrie històrica, era molt més baixa en la majoria de països que en els anys més actuals, també veiem que els fills per dona eren molt més elevats.


Podem dir que aquest gràfic segueix una sèrie de fases les quals el divideixen en el transcurs temporal. Una primera fase que la enarcaríem cronològicament en la totalitat del segle XIX, on les variables a estudiar presenten un comportament molt regular durant tots aquests anys, una edat poc elevada de matrimoni respecte als anys posteriors, i una mitja de fills per dona bastant alta. En la segona fase que la enarcarem en els ¾ del segle XX, on l'edat de matrimoni no sofreix cap augment considerable però la mitja de fills per dona disminueix bruscament. L'ultima fase que tracta de l’últim quart del segle XX i principis del XXI, trobem que comença augmentar considerablement l'edat de casament i que els nombre de fills segueix sent baix.

Si comentem l'últim gràfic que fa referència a l'any 2005 podem dir que tots els països europeus tenen una mitja de fills per dona molt baixa, comparat amb  els països Sub-Saharians i alguns del nord d’Àfrica, que presenten mitges de fills per dona molt elevades. Els països asiàtics també tenen una mitja de fills per dona baixa i a demés una edat de matrimoni bastant baixa també, comparada amb la mitja. Per tant els països europeus són els que generalment es casen més tard.

Podem distingir principalment diversos tipus d'evolució reflexada en aquests gràfics. El cas dels països europeus veiem que han tingut una modernització de les més rapides, ja que la seva societat arriba al matrimoni molt més tard i es tenen molts menys fills en comparació amb altres països. Encara que els països de l'Europa de l'est tendeixen a casar-se més aviat que França, Itàlia, España,etc.

En canvi si ens fixem en països subdesenvolupats com els sub-saharians trobem que es molt mes tard quan comencen a disminuir el nombre de fills per dona i l'edat d'arribada al matrimoni es en els últims anys que es veu un augment.

Per tant segons el tema d'aquest gràfic podem diferenciar i comparar els països desenvolupats i els subdesenvolupats.


Com a podem dir que els països a mesura que es van modernitzant, van augmentant la seva població i es van industrialitzant deixen de tenir fills i arriben al matrimoni a edats més altes.

Podeu observar el gràfic amb animació aquí .

No hay comentarios:

Publicar un comentario