miércoles, 22 de diciembre de 2010

Taxa de mortatlitat infantil mundial...

A continuació parlarem d'un mapa que tracta de la taxa de mortalitat infantil arreu del món.

A la web la variable representada, taxa de mortalitat infantil, esta definida de la següent manera: nombre de morts menors d'un any en un any determinat per cada 1000 nens nascuts vius en el mateix any.

Aquest mapa el podem trobar a la pàgina web www.indexmundi.com.

La informació per a la confecció d'aquest mapa s'ha extret de la font: CIA World Factbook.


A l'hora d'observar aquest mapa el que segurament més ens crida l'atenció son els països que tenen una mortalitat infantil més alta, que son els mes visibles a causa del seu color intens. Principalment en diferenciem dos: Afganistan i Angola, però si ens fixem en la taula trobem que els països amb la taxa de mortalitat infantil més alta per orde de major a menys son:
1.                  Angola
2.                  Sierra Leona
3.                  Afganistan
4.                  Liberia

Sierra Leona i Liberia gairebé no el podem distingir a causa de la seva poca extensió territorial per tant son gairebé invisibles, però, amb dades estadístiques molt interessants.

També es pot observar que principalment els països amb la taxa de mortalitat infantil més alta son els països poc desenvolupats o en vies de desenvolupament com: els països del continent Africà, la part central i sud d'Àsia, gran part d'Oceania menys Australia i finalment Amèrica central i el nord i centre d’Amèrica del Sud. Generalment els països desenvolupats, segons aquest mapa, es on s'hi troba menys mortalitat infantil.

Això pot ser justificat ja que en els països subdesenvolupats disposen de menys recursos per la seva vida quotidiana, i per tant, les mesures sanitàries son molt més baixes que les dels països desenvolupats on la majoria dels parts es donen en hospitals amb personal sanitari i mesures totalment higièniques, i en canvi, en els països subdesenvolupats en moltes ocasions es tenen els parts en l’àmbit domèstic amb cap presencia de personal mèdic i unes mesures sanitàries molt més baixes, i encara que els nadons sobrevisquin els primers dies de la seva vida molts han estat exposats a malalties i infeccions les quals acaben matant-los al poc temps de la seva infància, o les arrastren durant molts anys.

En conclusió podem extreure que la mortalitat infantil és més elevada en els països subdesenvolupats ja que el gènere infantil d'aquests esta més exposat a riscos, tant en la vida quotidiana com en els hàbits sanitaris i higiènics, a demés disposen de menys recursos sanitaris a causa d'una menor innovació tecnològica.



No hay comentarios:

Publicar un comentario